Διατροφή στην παιδική - σχολική ηλικία



Καθώς τα παιδιά μας αναπτύσσονται και το σώμα τους αλλάζει, η πρόσληψη επαρκούς ενέργειας και  απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, μέσω της διατροφής, είναι αναγκαία, προκειμένου:
ü  να ανταποκριθούν στις καθημερινές σωματικές  τους δραστηριότητες (παιχνίδι - άθληση)
ü να διατηρήσουν τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού
ü  να αναπληρώσουν τις  “φθορές”,  με παραγωγή νέων κυττάρων
ü  να δημιουργήσουν τα απαραίτητα αποθέματα σε θρεπτικά συστατικά
ü  να αναπτυχθούν

Έτσι, μια ισορροπημένη διατροφή, με ποικιλία τροφίμων από όλες τις κατηγορίες, είναι  αυτή που θα προσφέρει στο παιδί τα  απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και την ενέργεια για μια ομαλή ανάπτυξη αλλά και για τη διατήρηση της υγείας του. Οι κατηγορίες τροφίμων είναι οι εξής :
ü  Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα
ü  Κρέας ,ψάρι ,κοτόπουλο, αυγό, όσπρια
ü  Ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες
ü  Φρούτα και λαχανικά
ü  Ελαιόλαδο

Πιο συγκεκριμένα,  η διατροφή του παιδιού μας θα πρέπει να περιέχει :
ü  2-4 φρούτα την ημέρα
ü  2-3 μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα
ü  Μια μικρή μερίδα σαλάτα σε κάθε γεύμα και μαγειρεμένα λαχανικά
ü  1-2 φορές όσπρια την εβδομάδα
ü  2 φορές την εβδομάδα ψάρι
ü  4-5 αυγά την εβδομάδα
ü  1-3 φορές την εβδομάδα κρέας και κοτόπουλο
ü  Ελαιόλαδο για όλες τις χρήσεις
ü  Ξηρούς καρπούς ανάλατους στα ενδιάμεσα γεύματα

Η παραπάνω διατροφή επιβάλλεται για να  δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που θα βοηθήσουν το παιδί μας   να αναπτυχθεί σωστά, να είναι υγιές, να βελτιώσει  τη μνήμη και τη συγκέντρωσή του και κατ’ επέκταση την  απόδοσή του στο σχολείο αλλά και στις εξωσχολικές και αθλητικές του δραστηριότητες.

Σημείωση: Οι αναγραφόμενες ποσότητες και οι επιλογές των γευμάτων είναι ενδεικτικές, και προσαρμόζονται ανάλογα με τον ρυθμό ανάπτυξης, τις ανάγκες και την όρεξη του κάθε παιδιού.

Αλέξανδρος Χάμος, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc
Απόφοιτος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών
Μεταπτυχιακό «Διατροφή, Δημόσια Υγεία και Πολιτικές» ΓΠΑ
Συνεργάτης της Skin and Hair Medical Care 

Σχόλια